Oliver får ofta spela biroller i köket, med gästspel i allt från sallader och pizzor till att vara dekoration i drinkar som Martini. Den ödmjuka oliven förtjänar dock en riktig huvudroll, för det är en frukt full av bra saker!
Bra för hjärtat
Oliver innehåller fleromättat fett, vilket är känt för att minska risken för åderförkalkning och samtidigt öka nyttigt kolesterol. Antioxidanterna i svarta oliver hindrar att kolesterolet oxiderar, och förebygger därmed hjärtsjukdomar.
Kan förebygga cancer
Oliver är fulla av E-vitamin och kan därför neutralisera fria radikaler i kroppen. E-vitaminet samverkar med det enkelomättade fettet i oliver, och förebygger på så sätt att cellernas DNA förändras eller blir cancerogent. Det finns studier som kunnat påvisa ett samband mellan olivolja och minskad risk för tarmcancer.
Slät hy och starkt hår
Av alla fettsyror och antioxidanter som oliver är fullproppade med, så är E-vitamin den viktigaste. Den ger näring, återfuktar och skyddar huden från hudcancer och för tidigt åldrande. Du kan till och med få starkare hår genom att blanda olivolja med en äggula och låta blandningen verka en stund innan det sköljer och tvättar håret.
Ökar järnupptaget
Röda blodkroppar transporterar syre genom kroppen med hjälp av järn i vårt blod. Våra vävande kan inte få nog av syre om vi har för lite järn i kroppen. Oliver har ett väldigt högt innehåll av järn, och hjälper på så sätt till se till att immunförsvaret fungerar.
Perfekt syn
Oliver är fulla av A-vitamin som är avgörande för friska ögon. Två deciliter oliver innehåller 10% av det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin. Det förbättrar inte bara din syn, utan är även effektivt mot starr, glaukom och andra ögonsjukdomar.
Se upp med svarta oliver eftersom det kan vara svarta fusk oliver.
Det är gröna oliver som blivit behandlat för att efterlikna svarta oliver.
Och varför gör man det kan man fråga sig?
Svaret är enkelt, man gör det för att tjäna mer pengar.
Oliver blir först gröna och sedan svarta, men det det tar tid för oliver att bli svarta. Därav anledningen till fusket.
Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter.
Se upp med Coops X-tra och Eldorados svarta oliver.
Innehåller svarta oliver färgämnet E579 så är det inte äkta svarta oliver utan färgade.
Gillar man inte kemikalier bör man dessutom undvika urkärnade oliver som har stabiliseringsmedel tillsatt till lagen.
Leta efter handplockade – inte maskinellt nedskakade – som dessutom sluppit undan luten (natriumhydroxid )
Grekiska kalamata, är både ursprungsskyddade och okolorerade.
Vill man hellre ha gröna oliver kan man prova franska picholine eller spanska manzanilla. Kung Markatta har sådana Ä-märkta gröna (Amfissa) och svarta oliver (Kalamata). De är dessutom opastöriserade och lätt marinerade i olja och oregano. De säljer även en mix av urkärnade gröna och de svarta oliverna. Även Due santi har Ä-märkta och marinerade gröna oliver.
Ekologiskt
Kung Markattas oliver är också Krav-märkta, medan Due santis är EU-ekologiska. Dessutom har både Fontana och Zeta ekologiska oliver.
Tips
Prova den svarta skrynkliga sorten, som kan köpas både i burk och över disk. Dessa är torkade och har en mycket rik och koncentrerad smak. Märket Petit Village (i provensalska örtkryddor) finns ibland på Ica.
KÄLLA:
Mitt Kök
https://mittkok.expressen.se/artikel/5-anledningar-att-ata-oliver/
Äkta Vara
https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28964