Going Nuts

7 nyttiga nötter

Pekannötter

Med mindre än 10% mättat fett ligger pekannöten i toppligan av nyttiga nötter. Fettet bidrar till att ta hand om kroppens kretslopp och det höga innehållet av zink är viktigt för ämnesomsättningen. Dessutom innehåller de magnesium, thiamin och har den högsta halten av antioxidanter av alla nötter. Dessa sitter i skalet.

Valnötter

Valnötter högt innehåll av omega 3 som är en viktig beståndsdel av hjärnan. Äter du sällan fet fisk är valnötter ett bra komplement. Vitamin B6 finns i stor dos och bidrar till bildandet av röda blodkroppar. Även magnesium finns med på innehållslistan.

Mandlar

Järn, magnesium, kostfibrer och E-vitamin är utmärkande i mandlar. Dessutom innehåller de hela 20% protein och en stor del av det nyttiga enkelomättade fettet. Högt energiinnehåll gör att de passar bra efter träning.

Paranötter

Paranötter är perfekt för dig som inte äter kött då innehållet av selen är stort. Selen behövs för produktionen av antioxidanter och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Magnesium och B-vitaminet thiamin finns också med.

Hasselnötter

Kalium, magnesium och E-vitamin, som stärker kroppens immunförsvar, finns i hög dos i hasselnötter. Hela kroppens behov av E-vitamin får du av 30 gram hasselnötter per dag. En kolesterolsänkande effekt får du genom innehållet av betasitosterol.

Det som gör nötter ännu mer underbara är att de kan användas i så många olika former. Bred en klick nötsmör på mackan eller lägg på gröten, gör en smoothie med mandelmjölk eller strössla över yoghurten. Det går att få i sig nötternas nyttigheter även om man inte gillar att knapra de råa