Allt man behöver veta om socker

Vad är socker?

Socker är bara ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Olika sockerarter finns naturligt i frukt, bär och mjölk.

Vitt socker, det vi kallar strösocker och bitsocker, kommer från sockerbetor och är hårt raffinerat, det betyder att man kemiskt renar och rensar betan först vilket gör att sockret blir en produkt helt utan näring, dock fortfarande med mycket energi. 
Vitt socker är med andra ord sockrets Gunvald Larsson, en riktigt hårdkokt jävel som inte drar sig för att sockra sanningen.

Det bruna sockret (ex. muscovadosocker eller råsocker) som kommer från sockerrör har inte raffinerats lika hårt som det vita sockret och innehåller därför en liten men rätt obetydlig mängd mineraler och vitaminer.
Råsocker är inte nyttigare på något sätt än det vita sockret om man nu inbillar sig det.

Vad är det för skillnad på sockerbeta och sockerrör?

Den stora skillnaden är att sockerbeta är en växt vars rot innehåller stora mängder sackaros, det vi i dagligt tal kallar socker.
Sockerrör är en stråväxt som liknar vass till utseendet och blir oftast tre till fyra meter höga. Den förstämda växer alltså underjord och den sistnämnda ovan jord. Den är den stora skillnaden.
Hur man utvinner socker skiljer sig också en del och sockerbeta är den som kräver mest raffinering för att bli rent socker.
Rörsocker utvinns från sockerrör som pressas vars saft rinner ner i ett kärl som sedan hettas upp, kokas till en sirapsliknande konsistens som

Fruktos då, vad är det för något?

Fruktos, även kallad fruktsocker har inget med med frukt att göra.
Visst låter det nyttigt men faktum är att fruktos är den värsta av alla sockerarter. Den vanligaste källan till fruktos är sackaros, d vs vanligt vitt socker som innehåller ungefär lika stora delar av fruktos som glukos.
Så nästa gång du läser en text på en flaska där det står ”innehåller fruktos” som om det vore något nyttigt så betyder det bara att flaskan innehåller värsta sortens socker och inget annat. Även om fruktos kallas för fruktsocker, finns det sällan stora mängder fruktos i frukt. Äter du 500 gram frukt, får du bara i dig några tiotal gram fruktos. Denna lilla mängd kan kroppen hantera – den lilla mängden är inte farlig.

Vår största källa till fruktos är som sagt vanligt vitt socker, som består av en del glukos och en del fruktos. När vi under 1800-talet lärde oss att framställa socker från sockerbetor, blev socker plötsligt tillgängligt i mycket större mängder. Aldrig någonsin tidigare under människans utveckling har vi ätit så mycket socker. Kroppen är inte anpassad för att hantera det. Ett stort problem är fruktosen. Under senare tid har industrin dessutom börjat tillverka sötningsmedel som fruktos-glukossirap och ren fruktos. Stärkelse spjälkas till glukos, varpå en del av glukosen omvandlas till fruktos med hjälp av enzymer. För livsmedelsindustrin har sirapen två fördelar jämfört med vitt socker: den är billigare och något sötare. Sirap är därför en vanlig ingrediens i till exempel godis och glass. Fem normalstora smågodisbitar innehåller minst lika mycket fruktos som 500 gram frukt. Normalt köper vi inte fem smågodis­bitar, utan snarare 300–400 gram.

Varför är då fruktos ett problem? Låt oss jämföra med glukos, en sockerart som vi är vanare vid, eftersom vi länge har ätit stärkelserik föda som potatis, ris och bröd. När cellen tar upp glukos från blodet bryts sockret ner genom den så kallade glykolysen och blir till energi. Men om kroppen inte behöver energi just då kan glukos i stället lagras som glykogen, kroppens motsvarighet till stärkelse. Muskelceller lagrar glykogen för eget behov, och levern lagrar glykogen åt resten av kroppen. När energibehovet ökar släpper levern ut glykogen som socker i blodet. Omsättningen av glukos är alltså reglerad i kroppen.

Vad händer om vi i stället matar blodet med fruktos? Till att börja med är det i stort sett bara leverceller som effektivt tar upp denna sockerart. Fruktos fungerar dåligt som energikälla för muskelceller. Dessutom smiter fruktos förbi kroppens reglering av glykolysen; fruktos börjar brytas ner alldeles oavsett om kroppen behöver energi eller inte.

I vårt moderna samhälle lider kroppen sällan brist på energi och då tillverkar levern i stället fettsyror från fruktos. Det bildas fetter som kallas för triglycerider, som går ut i blodet och lagras i bland annat fettceller. I läroböcker står det ofta att kroppen omvandlar fruktos till glukos. Men det sker bara om levercellerna är tomma på glukos, vilket de sällan är. Vi äter nästan alltid glukos och fruktos samtidigt. Det leder till en oreglerad tillverkning av fett.

Problem med fettlever har ökat kraftigt, vilket kan förklaras av att levern måste ta hand om allt mer fruktos. Leverns fettproduktion ger också ökade blodfetter, höga nivåer av triglycerider. Detta är kopplat till bukfetma och till typ 2-diabetes. Så: ja, fruktos i stora mängder är farligt för kroppen. Men det är godis, läsk och andra sötsaker som är problemet – inte frukt. Frukt ger oss dessutom livsnödvändiga vitaminer.

Ljust rårörsocker (ekologiskt)
Utvinns ur sockerröret och används precis på samma sätt som vitt socker.
Enda skillnaden från vitt socker är att sockret behöver lite längre tid på att lösa upp sig i vätska än vanligt vitt socker.
Energiinnehåll pr 100 gram är 396 kcal
Kolhydrat 99,6 gram.
Ekologisk certifierad råvara???
Tillverkad i Brasilien

Ekologiskt strösocker (är faktiskt rörsocker och inte vitt socker)
Energiinnehåll pr 100 gram är 400 kcal
Kolhydrat 100 gram.
Tillverkat på sockerrör och inte betasocker som vitt socker.

Pärlsocker och florsocker är båda vitt socker, gjord på sockrets värsting betasocker, helt utan näring.

Den större delen av det råsocker som produceras globalt baserar på sockerrör, medan sockerbetor svarat för resten. Indien och Brasilien är de största producenterna av råsocker och står för mer än 40 % av den totala världsproduktionen.

Socker ur sockerrör framställdes redan på 500-talet f.Kr. i norra Indien men kom först till medelhavsområdet runt 600-talet med islams utbredning. Handel av betydelse tog fart på 1100-talet.
Socker användes som medicin och krydda samt också för jäsning och konservering.

SOCKERRÖR
Består till 75 procent av vatten och 17-19 procent socker.
Resten är mineraler, aminosyror etc.
Blandar man 82 gram vatten med 18 gram socker så borde man komma nära den sockerhalt/sötma som existerar i ett sockerrör.

Recept på perfekt citrondricka:
1 del citron
4 delar sockerrörsvatten (görs på 82% vatten och 18% socker)
Släng i några isbitar.

Tänk på att om man ska använda sockerrörsvatten receptet så måste det man ska blanda det med vara helt sockerfritt, alternativt innehålla ytterst lite socker. Annars blir det obalans i sötman.

5 dl kombucha där smaksättningen är 1 dl osockrat smaksättning, t ex lingon, blåbär etc och 4 dl är kombucha.
Då utgör smaksättaren 1 del och kombuchan dom andra 4 delarna.
Det innebär att att