Klassisk potatisgratäng

4-5 stora fasta potatisar eller 8-10 mindre.
smör till formen
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
salt o peppar
Tips är att dela potatisen i fyra klyftor på längden om dom är stora, annars i halvor längs med. Skiva klyftorna i millimeter tjocka skivor..
Eller använd osthyvel.
Grädda mitten av ugnen ca 1 1/2 timme, tills ytan blivit vackert brun.


Gourmet potatisgratäng

1 kg fast potatis
2 vitlöksklyftor
smör till formen
2-3 dl riven ost, gruyère, emmenthaler eller grevé)
några riv på en muskotnöt
2 dl torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
salt o peppar

Sätt ungen på 175 grader.
Skala potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor.
Skölj den inte.
Skala och finhacka vitlöken.
Smörj en ugnssäker form med ganska mycket smör
Varva potatisskivor med riven ost, vitlökshack, muskot samt salt o peppar.
Häll över vinet försiktigt så att övriga smaker inte sjunker till botten.
Grädda i mitten av ungen i ca 20 minuter.
Ta ut gratängen och häll på grädden försiktigt.
Grädda ytterligare i 1 1/2 timme, till gratängen satt sig, ytan blivit vackert brun och potatisen lagom krämig.