Härskna oljor är ett av de mest farliga ämnen en person kan förtära.
Man ska vara mycket noga med lagringen, hanteringen och användningen. Det nns några saker att känna till om oljor – så läs noga. Texten är hämtad ur Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson.
1. Härskna oljor är ett av de mest farliga ämnen en person kan förtära. Man ska vara mycket noga med lagringen, hanteringen och användningen.
2. Använd oljor sparsamt.
3. Köp oljor i små mängder, som kommer att användas inom kort, några veckor efter öppnandet av askan.
4. Köp helst oljor i ogenomskinliga, mörka askor eller burkar. Detta skyddar oljan från ljus vilket gör att oljan oxiderar saktare.
5. Förvara oljan i kylskåpet i mörkt färgade askor eller mörkt och svalt. Kylning eller infrysning av oljor eller fetter gör att man förlänger hållbarheten och att det inte härsknar lika snabbt, men det går inte att förhindra processen.
6. Skaka inte askan eftersom oxidationen på så vis ökar och detta leder till en försämring av oljan. 7.
Håll behållaren tätt försluten. Vid kontakt med luft påskyndar detta försämringen.
8. Torka utsidan på kanten och locket på askan med papper varje gång askan ska användas.
9. Tillagning med låga temperaturer minskar oxidation. För att kunna hålla temperaturen nere, hjälper det att lägga i mat eller vatten i pannan. Använd helst wok. Värm woken först med lite vatten, tillsätt sedan kokosolja eller olivolja/smör och woka lätt i mindre än 10 minuter. Även sesamolja och avokadoolja kan användas vid lättstekning.
10. Om en olja ryker släng bort den. Använd den inte eftersom en försämring inträat.
11. Hetta aldrig upp samma olja mer än en gång. Släng oljan efter den har använts en gång vid stekning eller fritering.
12. Härsken olja är stel och smakar besk. Om härsken olja eller mat ätits, tag genast något tillskott av E-vitamin.
13. Använd helst kokosolja, kokosmjölk, ghee eller smör vid stekning, ev. olivolja, sesamolja eller rapsolja vid lättwokning/stekning. Av Peter Wilhelmsson