SÖT POTATIS

Krossad sötpotatis med lime och vitlök

Krossad sötpotatis fungerar utmärkt som tillbehör till grillfesten eller som ingrediens i en matig wrap på picknicken. Det blir en himmelsk kombination när sötpotatisen blandas med vitlök och olivolja. En blivande sommarklassiker.

Ingredienser
  • ca 400 g sötpotatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • 1 kruka gräslök
  • 3 msk olivolja
  • svartpeppar
  • 1/2 lime
  • Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Skala och dela vitlöken.
  • Koka sötpotatis och vitlök tills sötpotatisen är mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på plattan och ånga av potatisen så att den blir torr.
  • Skär gräslöken fint. Mosa sötpotatisen och vitlöken tillsammans med olivoljan. Vänd ner gräslöken. Smaksätt med salt, peppar och några droppar limesaft.

Rostad sötpotatis
Ingredienser
  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Sätt ugnen på 250°C.
Skala sötpotatisen och skär den i ca 2 cm stora bitar.
Blanda med olivoljan och lägg ut i ett lager på en bakpappersklädd plåt. Rosta i övre delen av ugnen tills potatisen fått färg, 15-20 minuter.
Strö över flingsalt och servera.


Rostade sötpotatispommes med riven belper knolle
Du behöver
  • 4 stora sötpotatisar
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 50 g Belper Knolle (schweizisk hårdost) eller parmesanost
Gör så här
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär sötpotatisen i halvcentimetertjocka stavar (du behöver inte skala den först). Bred ut sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Ugnsrosta sötpotatisen i 20–30 minuter. Rör om då och då.
  3. Skala och krossa vitlöksklyftorna med bredsidan på en kniv. Lägg vitlöken i en kall kastrull tillsammans med smöret. Smält smöret på låg värme. Ta kastrullen åt sidan och låt stå i några minuter så att smöret tar smak av vitlöken.
  4. Häll det skirade smöret i en skål (släng bottensatsen och vitlöken).
  5. Lägg pommesen på ett fat, skeda över skirat och riven ost.