Krossad sötpotatis med lime och vitlök
Krossad sötpotatis fungerar utmärkt som tillbehör till grillfesten eller som ingrediens i en matig wrap på picknicken. Det blir en himmelsk kombination när sötpotatisen blandas med vitlök och olivolja. En blivande sommarklassiker.
Ingredienser
- ca 400 g sötpotatis
- 1 vitlöksklyfta
- salt
- 1 kruka gräslök
- 3 msk olivolja
- svartpeppar
- 1/2 lime
- Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Skala och dela vitlöken.
- Koka sötpotatis och vitlök tills sötpotatisen är mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på plattan och ånga av potatisen så att den blir torr.
- Skär gräslöken fint. Mosa sötpotatisen och vitlöken tillsammans med olivoljan. Vänd ner gräslöken. Smaksätt med salt, peppar och några droppar limesaft.
Rostad sötpotatis
Ingredienser
- 1 kg sötpotatis
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Sätt ugnen på 250°C.
Skala sötpotatisen och skär den i ca 2 cm stora bitar.
Blanda med olivoljan och lägg ut i ett lager på en bakpappersklädd plåt. Rosta i övre delen av ugnen tills potatisen fått färg, 15-20 minuter.
Strö över flingsalt och servera.
Rostade sötpotatispommes med riven belper knolle
Du behöver
- 4 stora sötpotatisar
- 3 msk olivolja
- salt
- 2 klyftor vitlök
- 3 msk smör
- 2 msk persilja, finhackad
- 50 g Belper Knolle (schweizisk hårdost) eller parmesanost
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skär sötpotatisen i halvcentimetertjocka stavar (du behöver inte skala den först). Bred ut sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Ugnsrosta sötpotatisen i 20–30 minuter. Rör om då och då.
- Skala och krossa vitlöksklyftorna med bredsidan på en kniv. Lägg vitlöken i en kall kastrull tillsammans med smöret. Smält smöret på låg värme. Ta kastrullen åt sidan och låt stå i några minuter så att smöret tar smak av vitlöken.
- Häll det skirade smöret i en skål (släng bottensatsen och vitlöken).
- Lägg pommesen på ett fat, skeda över skirat och riven ost.