Våra grundsmaker

SALT, SÖTT, SURT OCH BESKT OCH SEDAN UMAMI.

Hur ska man hitta smakbalansen?
Om man blir medveten om var de olika grundsmakerna finns och hur de kan kombineras så blir det både lättare och roligare.

Här hittar du grundsmakerna!

Salt – flingsalt, oliver, fetaost

Surt – lime, vinäger, yoghurt, tomat

Sött – honung, majs, banan, morot

Beskt – många salladssorter exempelvis rucola och rosé, kaffe, mörk choklad, öl

Umami – som sedan 2000 räknas som den femte grundsmaken, kan beskrivas som sötsalt buljongsmak som kan förstärker andra smaker. Natriumglutamat är den kemiska benämningen som länge funnits i kryddblandningar. Naturligt finns den i exempelvis parmesanost, skaldjur, parmaskinka och tomat. Numera kan du även hitta umamikrydda på både burk och tub!

Sträva efter balans mellan de olika smakerna. Det bästa är om alla finns representerade på tallriken. Prova dig fram vid spisen nästa gång, och se hur du får nya smaker att blomma fram!

Så kan smakerna påverka varandra

Syra minskar sötma
Sött minskar syra och beska
Syra framhäver sälta
Umami förstärker andra smaker
Goda smaksättare du troligen redan har hemma

Citronsaft- och skal (surt)
Oliver, gärna mixade (salt)
Honung (sött)
Mörk choklad (beskt)
Finriven parmesan (umami)
Smakrik olivolja i små mängder både höjer smaken på det mesta och löser vitaminer ur t ex morötter.