Vikingarna hade inget socker och åt mycket fisk, i synnerhet sill.
Fet fisk som sill, lax och makrill, vilt, bär och spannmålsprodukter.
Kost på potatis, rotfrukter, , fullkornsbröd, ärtor, bönor, kål. ägg, kött, strömming. lax och kyckling.
Nöt och fläskkött bör helt undvikas, och istället äta ren och älgkött (vilt kött).
REFLEKTION::::::
Potatisen kom till Europa på 1500-talet, det vill säga ungefär 400 år efter att vikingatiden upphört. Så att vikingarna åt potatis är inte särskilt troligt..
Och den så kallade ”nordens olivolja”, rapsoljan kom inte i kommersiellt bruk förrän 1970-talet genom genmodifiering.
Innan dess användes den som lampolja och ytterst lite för att laga mat med. Det ansågs som en väldig dålig olja helt enkelt.
DET HÄR BÖR DU ÄTA:
Eget mjukt smör:
Låt smör bli rumstempererat och blanda 2/3 smör med 1/3 ekologisk olivolja. Testa även Ghee om du skulle tycka den är bättre.
Egen majonnäs på smör (inte olja)
- 200 g smör
- 1 äggula
- 1 msk osötad dijonsenap
- 1 msk citronsaft
- ½ tsk salt
- 1 krm mald svartpeppar
- Smält smöret i en liten kastrull. Häll över i en kanna med pip och låt svalna något.
- Blanda äggula och senap i en skål. Tillsätt smöret i en fin stråle med elvisp. Bottensatsen ska inte med.
- Vispa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera direkt!
Tänk på att majonnäs gjord på smör blir ganska hård i kylskåp, så ta ut den i tid innan du använder den.
TESTA ÄVEN GÖRA MAJONNÄS SOM MAN GÖR BEASÅS, ATT BÅDE ÄGGEN O SMÖRET VÄRMS UPP. DÅ KAN MAN HA DEN I KYLEN UTAN PROBLEM.
TESTA!!! Jag gissar att det händer något när man värmer upp äggen än när man inte gör det.
Majonnäs går utan fett från skräp odlat i konstgödsel och växtgifter.
2 äggulor
1 matsked citronljus eller lite lime
1 matsked vitvinsvinäger
Knivsudd dijonsenap
Nypa havssalt + lite peppar
1 dl kokosolja (jag tar utan smak)
5 matskedar ghee (rumstempererad)
RECEPT PÅ KORNMJÖLSGRÖT:
Ingredienser
- 3 dl kornmjöl
- 10 dl vatten
- 0,5 tsk salt
Tillaga så här
- Häll upp vatten och salt i en kastrull. Vispa ner mjölet lite i taget. Koka upp.
- Låt kornmjölsgröten koka på medelstark värme i 4 minuter. Rör om då och då.
- Servera kornmjölsgröten med lingonsylt och mjölk.