SPANSKA VINER
Spanien är världens tredje största vinproducent, efter Frankrike och Italien.
Det mest kända och klassiska distriktet är Rioja i norra Spanien som gör viner av oftast hög kvalitet med en typisk kraftig ekfatston som på grund av amerikanska ekfat får en karakteristisk, populär vaniljton.
Vino noble
Minimum 18 månader i ekfat om max 600 liter eller i flaska.
Vino joven
Ingen lagring krävs för vare sig rött, vitt eller rosé. Vinet släpps till försäljning året efter skörd.
Vino añejo
Minimum 24 månader i ekfat om max 600 liter eller i flaska.
Vino viejo
Minimum 36 månaders lagring som skall ge vinet en oxiderad karaktär.
Kvalitetsviner kan, utöver de ovan nämnda, använda sig av följande klassificeringar:
Vino de crianza
Minimum 24 månader, varav minst 6 månader i ekfat om max 330 liter, för vita viner och roséviner gäller minst 18 månaders lagring i flaska eller fat.
Reserva
Minimum 36 månader, varav minst 12 månader i ekfat om max 330 liter, för vita viner och roséviner gäller minst 18 månaders lagring, varav 6 månader i fat.
Gran reserva
Minimum 60 månader, varav minst 18 månader i ekfat, för vita viner och roséviner gäller minst 48 månaders lagring, varav 12 månader i fat.
FRANSKA VINER
ITALIENSKA VINER
KONJAK
OSTAR
ST Agur blåmögelost – Frankrike