VIN OCH OST

SPANSKA VINER

Spanien är världens tredje största vinproducent, efter Frankrike och Italien.
Det mest kända och klassiska distriktet är Rioja i norra Spanien som gör viner av oftast hög kvalitet med en typisk kraftig ekfatston som på grund av amerikanska ekfat får en karakteristisk, populär vaniljton.

Ett mycket populärt spanskt rosévin

Vino noble
Minimum 18 månader i ekfat om max 600 liter eller i flaska.

Vino joven
Ingen lagring krävs för vare sig rött, vitt eller rosé. Vinet släpps till försäljning året efter skörd.

Vino añejo
Minimum 24 månader i ekfat om max 600 liter eller i flaska.

Vino viejo
Minimum 36 månaders lagring som skall ge vinet en oxiderad karaktär.

Kvalitetsviner kan, utöver de ovan nämnda, använda sig av följande klassificeringar:

Vino de crianza
Minimum 24 månader, varav minst 6 månader i ekfat om max 330 liter, för vita viner och roséviner gäller minst 18 månaders lagring i flaska eller fat.

Reserva
Minimum 36 månader, varav minst 12 månader i ekfat om max 330 liter, för vita viner och roséviner gäller minst 18 månaders lagring, varav 6 månader i fat.

Gran reserva
Minimum 60 månader, varav minst 18 månader i ekfat, för vita viner och roséviner gäller minst 48 månaders lagring, varav 12 månader i fat.



FRANSKA VINER

Les Fumées BlanchesRosé (toppbetyg)
Bärig, mycket frisk smak med inslag av rabarber, örter, smultron och citrus.


ITALIENSKA VINER

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget ”vardagsvin” och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

KONJAK


OSTAR

ST Agur blåmögelost – Frankrike