FASTA

Varför fasta?
Kort kan man säga att fasta handlar om att läka kroppens insida.
Och det här menar forskarna handlar om en evolutionärt utvecklande process eftersom fastan var en naturlig och helt oundviklig del av att vara människa i förhistorisk tid. Människan och de djurarter som gått före oss har utvecklats i samspel med en hård miljö där bristen på mat startat ett komplext maskineri som håller individen vid liv tills man hittar mer föda.
Det här ett system som har finslipats av naturen i miljontals år, men som i moden tid nästan aldrig sätter igång med överfyllda kylskåp och mat ständigt inom räckhåll.

Det första som händer vid fasta är att kroppen först bränner slut på energireserven i form av lagrat glykogen i levern. Det tar som regel 1-2 dygn.
Sedan ställer kroppen om till ketogenes, att bränna fett.
Om kroppen därefter fortfarande inte får tillräckligt med mat på 1-2 dygn startar ytterligare genetiskt inkodade program för att hantera situationen.
När kroppen känner av proteinbrist drar en signalering igång som tar tillvara överflödiga proteiner. Systemet kan identifiera celler och strukturer i celler som inte fungerar optimalt och dessa bryts ner och görs tillgängliga för att omvandlas till energi eller bygga upp viktigare cellstrukturer.

PRAKTISKA FASTETIPS
Nu är det så att man inte behöver avstå från mat helt och hållet för att uppnå dom positiva effekterna av fasta. Men man måste fortfarande hålla sig på en nivå som innebär svält ur ett evolutionärt perspektiv.
Att människor inte åt någonting under en längre tid är inte särskilt realistiskt scenario. Förmodligen åt man det man kom över, som växter, rötter etc.
Men det räckte inte för att bli mätt.


Var noggrann med att få i dig tillräckligt med vatten.
vatten, både vanligt och bubbelvatten är bra val
Sträva efter att dricka runt 2 liter vatten om dagen.
Du kan spä ut äppelcidervinäger i vatten och sedan dricka, det stabiliserar blodsockret.

Alla typer av te är utmärkta att dricka under fasta.
Kaffe är också tillåtet

Under längre fastaperioder måste man få i sig salt, mer än två dagar.
1-2 tsk salt bör man kunna tillsätta. Testa.
Jag kommer att testa äta 100-200 gram oliver varje dag, dels på grund av saltet och dels på grund av att det är gott med oliver.
Dom få kalorier man får i sig kommer ligga långt under det rekommenderade.

Var noggrann med att bryta fastan försiktigt, kanske en näve med lite nötter och vänta därefter ca 15-30 minuter.
Kanske kan man avbryta fastan med köttsoppa. Små portioner år gången för att sedan öka. Och sedan återgå till normal kost, äta upp sig igen.


Några av fastans fördelar inkluderar att:
-det kan få dig i ketos, sänka ditt blodsocker, ditt blodinsulin och IGF-1
-det kan reversera insulinresistens och diabetes
-det kan rensa bort skadade celler och skadade komponenter inuti celler, och på så sätt förebygga sjukdom
-det kan leda till nybildning av stamceller, vilket kan reversera många -sjukdomstillstånd, inte minst autoimmunitet och neurologiska sjukdomar
-det kan motverka cancer
-du lär känna din kropp och lär dig att hunger bara är en tillfällig känsla som kommer i vågor. Helt ofarlig och inte alls lika obehaglig som tex blodsockerfall.

En del av fördelarna ovan kräver oftast ett antal cykler av fasta.
Är du helt frisk kan du fasta 4-7 dagar i sträck varje år eller halvår för att förebygga sjukdom. Men är du sjuk så kan det vara värt att fasta 5 dagar en gång per månad i några månader för att kunna reversera sjukdomen.

KÄLLA:
https://4health.se/fasta-och-fasting-mimicking-diet