GITARREN

Hur sänker man Stränghöjden?

Stränghöjden vid sadeln brukar justeras så att strängen nästan når band 1 när du trycker ner den vid band 3. Det går att ha höjden ännu lägre, men inte alltid. Ett riktmärke kan vara tjockleken på ett vanligt 80 gr A4 papper.

Tre saker avgör hur gitarren är justerad:
1.Stränghöjden vid sadeln
2.Halsens justering (dragstången)
3.Stränghöjden vid stallet

Gör gärna justeringarna i ovan nämnd ordning. Det enklaste är givetvis att justera stränghöjden vid stallet, så om du inte vill eller kan annat går det att börja med stränghöjden vid stallet. Får du då inte ordning på ditt instrument måste även punkt 1&2 kollas. Hjälper inte heller det är det säkert en bandslipning eller ombandning som behövs.

Stränghöjd vid sadel
Stränghöjden vid sadeln brukar justeras så att strängen nästan når band 1 när du trycker ner den vid band 3. Det går att ha höjden ännu lägre, men inte alltid. Ett riktmärke kan vara tjockleken på ett vanligt 80 gr A4 papper. Strängrassel kan då uppkomma mellan sadeln och bandet där strängen är nedtryckt, speciellt på basar. Var mycket noggrann när du filar i sadelspåren, speciellt om du har en gitarr med svaj. Sadelspåren skall inte vara djupare än strängens tjocklek, det är annars svårt att se och känna där långt nere i sadeln. Behöver du gå djupare så kan du ta fila bort lite på hela ovansidan på sadeln. Det är viktigt att spårens botten är rundad som strängen, annars hakar strängen lätt upp sig. OBS! Viktigt är också att anliggningsytan slutar precis där greppbrädan börjar (och den vibrerande stränglängden), annars får du intonationsproblem, luta filen lite men inte för mycket. Låt filen följa strängens riktning mot stämskruven. Fila inte i sadeln om du inte har rätt verktyg. Till bas går det bra med en vanlig rund nålfil, till de tunna gitarrsträngarna måste det till specialfilar, en juvelfil eller en speciell sadelfil. Här till höger finns en video som beskriver förfarandet. Det finns fler på Youtube. När du är klar kan du putsa lite lätt med en fint dubbelvikt sandpapper och smörja in spåret med grafit med hjälp av en vanlig blyertspenna. Blyet i pennan är grafit.

Justera stränghöjden med stallet
En Gibson är enkel, där finns bara två skruvar. Kurvan som motsvarar greppbrädans rundning är alltid konstant. Om inte den individuella stränghöjden stämmer blir det dock till att ta fram filen. Om du har en Fender eller motsvarande har du genast tolv skruvar att hålla reda på. Här kan du kolla att stränghöjden blir jämn över alla strängarna: Justera in e-strängarna med lagom stränghöjd, låt sedan de övriga följa greppbrädans rundning Om E1 och E6 har samma stränghöjd ovanför greppbrädan skall även de andra strängarna ha samma höjd. Lägg en rak penna eller dylikt tvärs över strängarna vid stallmiken och ”vicka” pennan över strängarna för att kolla att ingen sträng är högre eller lägre i förhållande till rundningen. Mät stränghöjden vid 12:e bandet, översidan på bandet och undersidan på strängen. Du har en tabell till höger här på sidan för olika stränghöjder.

Akustisk gitarr

Här kan stränghöjden vid stallet bara sänkas, precis som vid sadeln blir det till att fila. Fila ovansidan, då det kan vara svårt att få undersidan rak igen (om du säkert vet att du klarar att få till en absolut rak undersida är det faktiskt lättare att fila undersidan, men chansa inte). Det är viktigt att stallsadelns undersida har en bra anliggning för att kunna överföra vibrationerna till locket så jämnt som möjligt.