CARNI

Glukossirap är rena giftet.
Vanligt socker har en sötningsgrad på 100 procent medan glukossirap har en sötningsgrad på 170 procent. Att den tillsätts i maten beror på att det är billigt att framställa. Ursprunget är ofta majs.
Enligt lag skall andelen socker(kolhydrater) redovisas i innehållsförteckningen på en förpackning men glukossirap är inte riktigt socker och redovisas därför inte alltid. Detta måste man se upp med. Man tillsätter även glukossirap i bacon. Bacon har så klart noll kolhydrater. Köper man ekologisk bacon så innehåller den ingen glukossirap. Köper man t ex Icas vanliga bacon så står det att den innehåller glukossirap och kolhydraterna utgör 0,5 gr pr 100 gr.
Bacon ska som sagt inte ha några kolhydrater. Det ska vara noll.

Varför tillsätter man socker i bacon, kan man fråga sig? Jo, enligt tillverkarna så fungerar socker som smakförstärkare och binder fukten i maten.
Men varför behöver man smakförstarkare i bacon?
Är grisarna av sådan dålig kvalité att man måste trycka in smakförstarkare i skiten, eller är det annat man vill dölja?
Det är sjukt, köp inte bacon med glukossirap.


Jag är inte särskilt orolig när det kommer till olika E-nummer i mat.
Men ett nummer måste du ändå hålla ögonen på och det är E250, vilket är Natriumnitrit (konserveringsmedel) som man ta mig fan hittar i all jävla mat.
Det här konserveringsmedlet hämmar tillväxten av bland annat bakterien Clostridium botulinum i köttprodukter men ger även produkten en mer rosa eller röd färg. Används i blandning med koksalt, kallat nitritsalt, till charkuterivaror. Det finns kända hälsorisker med E250, som är cancerframkallande.

WHO konstaterade 2015 att det fanns ett samband mellan högt intag av charkprodukter och risk att drabbas av cancer. Det dröjde dock fram till 2022 innan bland annat den europeiska samt den franska myndigheten för livsmedelssäkerhet kopplade den ökade risken till bildandet av nitrosaminer i köttprodukter med tillsatt nitrit (och nitrat). EU utreder just nu, 2023, en sänkning av den högsta halten av nitrit och nitrat som får tillsättas. Tillåts inte i Krav-märkta produkter, dock i EU-ekologiska.

Va extra uppmärksam för den här lilla märkningen, som betyder EU-ekologiska. Den tillåter faktiskt E250 i ekologiska produkter.
Men det betyder inte att alla produkter innhåller E250.
Tulips bacon har EU-ekologisk märkning men ingen tillsats av E250.
Det är bara KRAV-MÄRKT som inte tillåter E250.
LÄS INNHÅLLSFÖRTECKNINGEN NOGA!