Nyttig mat som faktiskt dödar dig!

För 12.000 – 10.000 års sedan bytta vi om till föda vi aldrig ätit förut, som spannmål och bönor. Anledningen till att vi aldrig har ätit dom förut beror att vi aldrig behövde göra det.


GODA LISTAN

OLJA
-algolja
-olivolja
-kokosnötsolja
-avokadoolja
-Valnötsolja
-Röd palmolja
-Sesamolja

SÖTNINGSMEDEL
-stevia (sötningsmedel)
-Xylitol
-Inulin

NÖTTER O FRÖN (inte mer än en halvkopp om dagen)
-Macadamianötter
-valnötter
– Pistaschnötter
-Mandel
-Hasselnötter
-Kokosnötter (inte vätskan)
-Kastanjenötter

OLIVER
-alla sorter

MÖRKCHOKLAD
(måste vara minst 72 procent – 30 gr om dagen max)

VINÄGER
-alla sorter (utan tillsatt socker)


MJÖL

MANDELMJÖL
är särskilt smakrikt jämfört med andra mjöl, med en nötaktig smak som fungerar bra tillsammans med många andra livsmedel. Det finns 18 gram kolhydrater i varje portion av mandelmjöl, vilket är lågt jämfört med spannmålsbaserade mjölsorter. Kan även göra mjölk på mandel.

MANDELMJÖLK
2-3 dl mandlar blötlagda (ställt svalt över natten)
1 liter vatten
mininypa salt
1 knivsudd vaniljefrön
1 msk honung eller 1 msk asgave (valfritt)

Gör så här!Recept på mandelmjölk (ger 1 kanna, ca 1 liter):2 dl mandlar, blötlagda 1 liter vatten 1 mininypa salt 1 knivsudd vaniljefrön (valfritt) 1 msk honung/1msk agave (valfritt) Blötlägg mandlarna och ställ svalt över natten. Detta gör att man får bort svårsmälta enzymer och mandlarna får en rundare smak. Mixa sedan mandlarna med nytt vatten och salt. Sila vätskan i nötmjölkspåsen och häll mjölken i en karaff. Hållbarhet ca 3-5 dagar.

KOKOSMJÖL
För att få ca 4,5 dl kokosdryck, blanda 5 msk pulver med 4 dl vatten. 
För att få ca 8,5 dl kokosdryck, blanda 1,5 dl pulver med 8 dl vatten. Om du använder en mindre mängd vatten får du kokosgrädde. Förvaras i kylskåp max 5 dagar.

HASSELNÖTSMJÖL
är ett delikat och smuligt mjöl som bidrar med en intensiv rikedom till pajskal, scones, kakor och bakverk. Och det bästa av allt: om ditt recept kräver malda rostade hasselnötter så behöver du inte göra något förarbete. Rostningen lyfter fram nötternas söta och nötiga smak.

Hasselnötsmjöl ger en smörig smak som passar både salta och söta rätter. Produkten är naturligt glutenfri, mycket rik på fibrer och innehåller ytterst lite kolhydrater. Mjölet innehåller också mycket antioxidanter och vitaminer, och är en utmärkt källa till järn och fosfor.

SESAMMJÖL
är ett spännande och gott alternativ till vanligt vitt mjöl, med en god, nötig smak som passar perfekt till brödbak och hembakade kakor. Mjölet är helt naturligt och producerat av enbart nermalda och fettreducerade sesamfrön, helt utan andra tillsatser. Sesamfrön är rika på protein, fettsyror, fibrer och inte minst mineraler som järn, magnesium och zink. Ett nyttigt alternativ att berika kosten med, helt enkelt!

KASTANJEMJÖL
Under medeltiden hade kastanjer en viktig roll i hushållet, i synnerhet under de kalla vintermånaderna. Mjölet från kastanjer användes å andra sidan under hela året. Troligen var det romarna som förde kastanjeträdet till norra Europa.

CASSAVAMJÖL
är ett stärkelserikt och glutenfritt mjöl. Det har en smak och konsistens som påminner om vetemjöl och fungerar som ett 1:1 substitut i många av dina favoritrecept, utan tråkiga förändringar. Det kan ersätta vetemjöl i många bakverk och rätter, framför allt vid redning av såser mm.
Du behöver inte längre offra smak eller konsistens för din hälsa. Möt nästa generation av glutenfri bakning!

SÖTPOTATISMJÖL
är glutenfritt, rikt på kalium och kostfibrer. Kalium är ett grundämne och spårämne. Kalium reglerar vatten-syrabalansen och vätskebalans i kroppen. Mjölet är användbart vid daglig matlagning.

BANANMJÖL (gröna bananer)
bananmjöl tillverkas av gröna omogna matbananer som även kallas Plantain. Bananmjölet innehåller Resistent Stärkelse 2 (RS2) -en typ av stärkelse som inte tas upp i tunntarmen, utan når tjocktarmen oförändrat, där det smälter och omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna.

JORDMANDELMJÖL

ARROWROTDÖDSLISTAN (lektinbomber – gift som skapar inflammationer)
-jordnötter och cashewnötter
-spannmål och korn
– Quinoa
-vegetabiliska oljor
-baljväxter och bönor
-Potatisväxter

NEJ TACK MAT (full av lektiner)
-pasta
-ris
-potatis
-potatischips
-bröd
-Tortillas
-bakverk
-mjöl
-kex
-kakor
-flingor