Skäggolja

Recept på en enkel skäggolja:
1 dl basolja + 10 -15 droppar eterisk olja.

Recept 1:
1 del jojobaolja
1 del arganolja

Recept 2:
1 del jojobaolja
1 del mandelolja
1 del arganolja
1 del recinolja


Ingredienser
15 ml glasflaska för eteriska oljor
Jojobaolja
Kokosolja
Cederträ eterisk olja
Gör såhär:
Lägg 3 droppar cederträolja, fyll resten med lika delar av jojobaolja och smält kokosolja.


Ingredienser
15 ml glasflaska för eteriska oljor
Jojobaolja
Mandelolja
Pepparmynt eterisk olja
Teträ eterisk olja
Apelsin eterisk olja
Gör såhär:
Lägg 2-3 droppar pepparmyntsolja, 1 droppe Trea Tree och apelsinolja, fyll resten med lika delar av jojobaolja och mandelolja.


Oljornas egenskaper
Jojobaolja har många antiseptiska egenskaper och det är dessutom den olja som är mest lik den egna hudens inbyggda olja. Den verkar lugnande och balanserande för hudens talgproduktion.

Kokosolja innehåller laurinsyra och kaprylsyra som är en nyckel komponent till oljans hälsoegenskaper.

Mandelolja sägs stimulerar hårtillväxten, elasticitet och ger lyster.

Cederträolja har en härlig, maskulin doft. Den är antiseptisk, cirkulationsbefrämjande, uppmjukande, reglerande på talgproduktionen och lugnande på irritationer, sägs stimulera hårtillväxt.

Pepparmyntsolja verkar svalkande vilket är perfekt en varm sommardag. Var försiktig att inte överdosera då den kan irritera huden genom sin stark kylande effekt – överdosering ger ny och mer klåda istället för att stilla den gamla. Oljan är också verksam mot svamp och många virus, bland annat herpesvirus.

Teträolja har stark, frisk, bittersöt doft men går bra ihop med andra friska dofter som apelsin och pepparmynta. Den är bakteriehämmande och ger en gynnsam effekt på huden.

Apelsinolja har klar, frisk, varm och söt fruktdoft. Olja är verksam på bakterier och svamp, ökar blodcirkulationen och har en upplivande effekt. Den ingick i de Portugal hårvatten som användes av varenda frisör en bra bit in på 1970-talet och sägs vara stimulerande för hårbottnen.