Klassisk majonnäs

3 äggulor
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk dijonsenap
1 tsk senapspulver
1/4 tsk havssalt (2 krm)
1 msk citronjuice
175-180 ml olivolja

Lägga alla ingredienser – förutom oljan – i en matberedare.
Öka hastigheten stegvis till vitlöksklyftan är helt krossad.
Sänk hastigheten och häll i oljan, små droppar till att börja med och sen mer och mer. Hållbar i kylskåp i 3-4 dagar.

VEGAN MAJONNÄS

1 mellanstor till stor avokado
juice från en halv citron (ca 30 ml)
1 klyfta vitlök (kan utelämnas om man inte gillar vitlök)
2 nyper salt (2 kryddmått)
1/2 msk senapspulver
1 dl olivoja, eller tills den är tillräcklig tjock

Blanda och mix precis som man gör med den klassiska majonnäsen.
Hållbart i kylskåp 3-4 dagar.