Hemgjord must, vad du behöver…
1 dl russin
3 torkade fikon
3-4 katrinplommon
1 dl ingefära, finhackad
1 dl torkade enbär (ca 1 1/2 kryddburk) lätt krossade i mortel
2 pomeransskal
2 muskotblommor
3 kryddnejlikor
10 gröna kardemummakapslar
2 stjärnanis
4-5 kanelstänger
2 tsk citronsyra
1+2,5 l vatten
400 g mörkt muscovadosocker el annat liknande råsocker
2 dl sodastart (kolla nedan)
Sodastart
Ingredienser för hela receptet:
125g organisk ingefära (eko)*
150 mL (10 msk socker) socker
500 mL vatten (helst mineralvatten då vanligt kranvatten kan innehålla klor)
DAG 1: skiva upp 25 gr ingefära, 500 ml vatten, 2 msk socker. Skaka om och låt stå
DAG 2: skiva upp 25 gr ingefära, 2 msk socker.Skaka om och låt stå
DAG 3: skiva upp 25 gr ingefära, 2 msk socker.Skaka om och låt stå
DAG 4: skiva upp 25 gr ingefära, 2 msk socker.Skaka om och låt
DAG 5: skiva upp 25 gr ingefära, 2 msk socker.Skaka om och låt
Du borde se bubblor redan tredje dagen, och då vet du att det funkar.
Rör samman alla ingredienser i en väl rengjord glasburk eller plastdunk.
Täck över med en ren, tunn kökshandduk och en gummisnodd, så sodastarten kan andas.
Låt burken stå i 4-6 dagar.
Rör om 1-3 gånger om dagen.
Ställ gärna burken någonstans där det är lite varmare, till exempel ovanpå kylskåpet. Då kommer processen igång snabbare.
Mata blandningen med ytterligare 25 gr hackad ingefära och 2 msk råsocker en gång om dagen.
Sodastarten är klar då du ser bubblor på ytan och hör ett pysande ljud då du rör om.
Vill du göra egen must vid fler tillfällen håller du igång sodastarten genom att fortsätta att mata den dagligen med råsocker och ingefära och tillsätter motsvarande mängd vatten du använda till starten.
Den kan också ställas i kylskåp och matas en gång i veckan.
Generellt gäller följande när man använder sodastart
50 ml sodastart pr liter vätska
5% sodastart och 95% vätskan
1 liter = 50 ml sodastart
2 liter = 100 ml sodastart
3 liter = 150 ml sodastart
4 liter = 200 ml sodastart
5 liter = 250 ml sodastart
Om man inte tänker använda sodastarten på ett tag kan man ställa den i kylskåp och då behöver man bara mata den en gång i veckan.
Samma mängd som förrut, 25 gr ingefära och 2 msk socker.
Viktigt att man tar bort hälften av vätskan och fyller på ny vätska i samband med detta.
Hemgjord must, så gör man…
Blanda frukt, kryddor och citronsyra i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och sjud i 20 minuter.
Tillsätt sockret och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten.
Täck över den svalnade kastrullen med plast eller tätslutande lock och låt stå och dra i ca 12 timmar.
Sila av och blanda i sodastarten.
Låt stå övertäckt och vila med silduk i rumstemperatur 3-5 dagar.
Smaka av den tredje dagen.
Sötman minskar ju längre musten står eftersom jäsningen ”äter upp” sockret.
Det ska höras ett fizzigt ljud när du rör om, då är musten färdig.
Häll upp på väl rengjorda plast- eller glasflaskor.
Låt flaskorna stå i rumstemperatur i 1-2 dagar för att kolsyras naturligt.
Lägg i kyl för att avstanna fermenteringen.
Musten håller i kylskåp i ca 1 månad.
TIPS: När du låter glasflaskorna stå och kolsyras kan du använda en plastflaska fylld med samma mängd, när den börjar bli riktig hård av trycket då är dom andra klar att ställas i kylskåp.
Jag har gjort min första sats och jag tycker det dofter en aningen ”hostmedicin” av blandningen. Jag misstänker att det är muskotblomman som ger den smaken, men helt säker kan jag inte vara.
Jag har även titta på ett annat recept och där ingår en del andra kryddor som svarta vinbär, muskotnöt, lakritsrot, vaniljstång, kardemumma…och även färsk pressad citron istället för citronsyra. Ska man använda färsk citron så motsvarar saften av en citron en tsk citronsyra.
Kolsyrat vatten
rörsocker (*muscovadosocker)
färskpressad citronsaft (*citronsyra)
apelsin (*pomeranskal)
lingonkornmalt
bränt socker
svarta vinbär
russin *
enbär *
ingefära *humle
muskotnöt
lakritsrot
vaniljstång
kanel *
koriander
kardemumma *
kryddnejlika *
*finns i ursprungsreceptet

ALTERNATIV NYTT RECEPT:::::
1 dl russin
3 torkade fikon (kommer uteslutas och ersättas med svarta vinbär))
3-4 katrinplommon (Kommer uteslutas och ersättas med lingon)
1 dl ingefära, finhackad
1 dl torkade enbär (ca 1 1/2 kryddburk) lätt krossade i mortel
2 pomeransskal
2 muskotblommor
3 kryddnejlikor
10 Korianderfrö
10 gröna kardemummakapslar
2 stjärnanis (lakritsrot och stjärnanis har nästan samma smak
4-5 kanelstänger
1 vaniljstång – NYTT FÖRSLAG
2 citroner (saften från 2 citroner, vilket motvsvarar 2 tsk citronsyra)
1+2,5 l vatten
400 g mörkt muscovadosocker el annat liknande råsocker
2 dl sodastart (kolla nedan)
NYTT RECEPT ATT TESTA
1 dl russin
100 gr lingon
100 gr svarta vinbär
1 dl ingefära, finhackad
1 dl torkade enbär (ca 1 1/2 kryddburk) lätt krossade i mortel
2 pomeransskal
2 muskotblommor
3 kryddnejlikor
10 Korianderfrö
10 gröna kardemummakapslar
2 stjärnanis
4-5 kanelstänger
1 vaniljstång
2 citroner (saften från 2 citroner)
1+2,5 l vatten
400 g mörkt muscovadosocker
Sodastart, beroende på mängd vätska (50 ml pr liter)