HUSKURER

GURGELDRYCK
Recept på en gurgeldryck som hindrar en förkylning från att bryta ut.
Den måste dock tas i ett tidigt stadium.
1 tsk salt + 1 tsk bikarbonat i ett normalstort glas varmt vatten.
Gurgla kraftigt. Spotta ut. Upprepa flitigt om det kliar igen i halsen.


Ät kycklingsoppa
Soppa på kyckling, lök, potatis, kålrot, palsternacka, morötter och persilja lindrar förkylningsbesvär.


Egen nässpray
Värm upp en halvliter vatten till 37 grader och tillsätt en tesked bordssalt och rör om tills saltet lösts upp. Och vips – du har en egen nässpray som spolar bort snor, slem och bakterier.


Drick varm choklad
Besvärlig hosta? Prova att dricka två koppar varm choklad. Forskare vid London Imperial College menar att kakaons naturliga rikedom av ämnet teobromin kan lindra hosta.


 LÖKSIRAP
DU BEHÖVER:
• 1 gul lök, 1 st
• 1/2 dl socker

GÖR SÅ HÄR:
1. Grovhacka löken och lägg i en glasburk.
2. Häll över sockret, sätt på locket och skaka burken.
3. Ställ burken kylskåp i ca 30-60 min eller tills det bildats löksirap.
4. Sila bort löken.

Förvara i burken med lock i kylskåp och dosera ca en tesked några gånger per dag. Gör nytt efter 24 h. Brukar accepteras av barn då det är sött. Lök är både slemlösande och antiinflammatoriskt och med tanke på hur effektivt lökvattnet är borde det vara riktigt bra.


Fermenterad vitlök i honung
Ca 10 st vitlöksklyftor medelstora (Eko vitlök)
1 dl Honung naturell, rå honung (ej flytande)

Honung kan värmas upp till 35 grader för att få den lite mer flytande.
Den får dock inte bli varmare än 40 grader, då förstörs alla nyttigheter och risk för att fermenteringne aldrig kommer igång.

1. Skala vitlöksklyftorna, gör ett hål i dem med gaffel och lägg åt sidan.
Sikta på en ratio av 1:1 mellan honung och vitlöksklyftor.

2. Lägg honungen i en glasburk med lock. (OBS ej värmebehandlad honung)
1 dl Honung Naturell.

3. Ta vitlöksklyftorna och tryck in i den fasta honungen.

4. Se till att vitlöken är helt täckt av honung. Fyll på med honung vid behov.
Honungen kommer bli flytande när fermenteringsprocessen kommit igång.

5. Sätt på lock och låt burken stå i rumstemperatur i 5-7 dagar.
Skaka om burken dagligen och smaka av när honungen blivit flytande.

Pys burken försiktigt om du upplever att locket buktar.
Förvara den fermenterade vitlökshonungen svalt (utanför kylskåp). Den klarar sig i flera flera månader.

Använd ekologiskt odlad vitlök och naturell honung för bästa resultat.
Av min honung rekommenderar jag Honung Naturell eller Honung Orörd.
Använd inte flytande honung då den allt som oftast är värmebehandlad och inte innehåller samma mängd enzymer och näringsämnen.
Använd en ren sked när du tar ut vitlök från burken för att undvika att förorena resten av innehållet.
Använd fermenterad vitlök i honung som en smakförstärkare, som ett hälsosamt tillbehör till måltider eller för att kurera förkylning
och influensa.